SLV NEW TRIA

SLV NEW TRIA: Altijd de juiste downlight
Taal: Nederlands Langue : Francais
Home | Conversie | Keuzehulp | Praktijksituaties | Contact

Accentverlichting voor kunst en decoraties

Wil jij je kunstwerken laten stralen? Kies dan de draai- en kantelbare NEW TRIA om precies het juiste accent te leggen.

De NEW TRIA plafondspots van SLV zijn al jaren een topseller binnen ons assortiment. En recent is deze productfamilie helemaal vernieuwd. De oude, vertrouwde, eenvoudige, maar breed toepasbare inbouwring, wordt nu gecombineerd met een modulaire opbouw, extra keuzevrijheid en moderne technologie. Al die mogelijkheden kunnen leiden tot keuzestress. Maar geen paniek! Aan de hand van enkele praktische voorbeelden helpen we je op weg bij het vinden van de juiste downlight.

Je hebt thuis ongetwijfeld decoraties aan de muur hangen. Een schilderij, mooie foto’s, een kunstobject. Misschien een schap of open kast met mooie sculpturen of simpelweg een plant.

Met verlichting kun je deze elementen in een ruimte accentueren – dus net even eruit laten springen. Kleuren, vormen en structuren benadrukken. Dat doe je doorgaans met plafondspots. Er zijn een paar dingen waar je daarbij op moet letten:

  • Zorg ervoor dat je plafondspots in ieder geval kantelbaar zijn. Zo kun je de lichtbundel richting het kunstobject laten stralen. Zorg er bij het richten voor dat er geen onnodige schaduw ontstaat, dat het kunstwerk zelf natuurlijk goed verlicht zichtbaar is en je zelf niet recht in de lichtbundel kijkt.
  • Kies een stralingshoek die past bij de grootte van het kunstobject. Hoe kleiner de stralingshoek, hoe smaller en “gerichter” de lichtbundel. Voor een smalle sculptuur kies je zo voor een kleine stralingshoek, bijvoorbeeld 38 graden. Voor een groter schilderij kies je voor een bredere / grotere stralingshoek, bijvoorbeeld 60 graden.
  • Kies de juiste kleurtemperatuur van de verlichting om de kleuren van het kunstwerk nauwkeurig weer te geven. Warmer licht (bijvoorbeeld 2700K) kan een gezellige sfeer creëren, terwijl koeler licht (bijvoorbeeld 4000K) de kleuren meer accentueert.
  • Pas de intensiteit van de verlichting aan op basis van de grootte en details van het kunstwerk. Kunstwerken met fijne details hebben mogelijk meer licht nodig. Je kunt de intensiteit van een plafondspot soms op het armatuur zelf instellen. Er zijn daarnaast natuurlijk oplossingen in combinatie met een dimmer mogelijk.
  • Tenslotte dien je na te denken over de optimale afstand tussen de inbouwspot en het kunstwerk. Zorg ervoor dat de verlichting gelijkmatig wordt verspreid en er geen overmatige schaduwen ontstaan. De afstand is natuurlijk ook afhankelijk van de gekozen stralingshoek en de intensiteit van de lichtbron. Een lichtadviseur kan je hierbij begeleiden in je keuze.

Welke NEW TRIA kies je dan?

Accentverlichting voor kunst en decoraties bij jou thuis kun je uitstekend bereiken met de NEW TRIA plafondspots. Je hebt de keuze uit diverse draai- en kantelbare inbouwringen. Gebruik je een van de led modules, dan heb je ook meteen de keuze voor een specifieke stralingshoek en kleurtemperatuur. De intensiteit stel je in op de led module zelf, of je gebruikt fase-dimming om het juist effect te bereiken.